Stötvåg / ESWT

Stötvåg - Shockwave - ESWT

Kärt barn har många namn.. men man kan kalla det stötvåg, shockwave eller förkortningen ESWT (extra corporeal shock wave treatment).

Det skall inte förväxlas med djupvåg, vars primära effekt är på fascia och bindväv.

Stötvågen används både till att behandla muskler, skelett, senor och ligament, bindväv & fascia. Med olika munstycken, bar och Hz når jag olika vävnader och behandlar olika problem. Stötvågen är ett mycket effektivt behandlingsredskap och skall användas av utbildad personal med kunskap i såväl anatomi och fysiologi samt utbildning i den specifika stötvågsmaskinen, dess olika inställningar och effekter och därmed möjligheter till behandlingar. Stötvåg används framförallt på veterinärkliniker.

Senskador behandlas med framgång med stötvåg. Vid en senskada rekommenderas 3-5 behandlingar med stötvåg i läkningsförloppet, Norrtälje hästrehab har den senaste stötvågen, klinikversion från Storz medical och kan komma hem till dig och behandla mellan dina klinikbesök hos veterinären.

Muskulära behandlingar med stötvåg är mycket effektivt. Jag använder ofta stötvågen innan tex massagebehandling. Stötvågen ger en ökad blodgenomströmning, vilket är effektivt för behandling av stela, ömma muskler, muskelbristningar och triggerpunkter.

Vid högre energier vid stötvågsbehandling orsakar man ett kontrollerat trauma, denna effekt används tex för att "starta om" en läkning av en skada, för att få en ny, korrekt läkning.

Behandling med stötvåg är belagd med karenstid för tävling.

Vill du veta mer hur och varför stötvågen fungerar? I texten nedan har jag sammanställt djupare information om stötvågen och dess effekter.

Fördjupning  stötvåg

Stötvåg.. vad, hur när & varför?

Stötvåg utvecklades från början för att användas inom sjukvården. Användningsområdet var då för behandling av njursten. Stötvågorna fungerar genom att "slå sönder" stenarna till grus som sedan kan spolas ut genom urinröret. 

I samband med dessa behandlingar märkte man att stötvågen hade positiv effekt på omkringliggande vävnad bla. osteoblasterna i skelettet (bencellerna), vilket ledde till att man började använda och forska på stötvågens effekt vid problem i rörelseapparaten. 

Man förstod snart att stötvågen inte bara kunde söndra vid höga energier, utan hade en uppbyggande effekt på vävnader. Genom att man kunde styra vilken intensitet man ville ha med hjälp av att reglera effekten och behandlingsdjupet på stötvågen, kunde man optimera och läka vävnad.

Stötvågen genererar en tryckvåg, dvs ett högt positivt tryck med mycket kort duration, vilket gör att det efterföljs av ett kort negativt tryck, ett undertryck (tänk dig lite som när du rensar avloppet i vasken med en sugpropp).

Undertrycket skapar som ett "hålrum" sk, cavitation och vätskan i vävnaden "virvlar" runt och släpper då ifrån sig gasbubblor som bildar små "jetströmmar" (vätskan genomgår ett aggregationstillstånd, dvs ändrar form från vätska till gasform) . Dessa jetströmmar ger en bio-stimulerande reaktion och strömmarna stimulerar de celler som finns i den behandlade vävnaden till ökad celldelning och cellreparation, vilket är positiv för läkningen. De positiva resultaten av stötvågsbehandling är väl kartlagda, både inom humanvården och inom djurvården, men den exakta teorin varför är ännu ej helt känd, men vad som sker är väl dokumenterat.

Kartlagda effekter av stötvåg:

  • Ökad blodgenomströmning till området, tryckvågen genererar mikroskopiska "skador" vilka startar små inflammationer, vilket frisätter kroppens egna inflammations-mediatorer som i sin tur ger en ökad blodgenomströmning. Även vävnader med låg blodgenomströmning får en ökad blodgenomströmning.
  • Minskad inflammation: man har märkt en snabb minskning av inflammatoriska symtom i behandlat område, mindre hälta, värme och ömhet, vid tendinopati och OCD. Detta är mycket intressant då man skulle förvänta sig en ökad inflammation, teorin är att kickstarten av "micro-inflammationen" bidrar till en ökad läkning, dvs minskad inflammation och efterföljande korrekt läkning.
  • Ökar cellmembranens permeabilitet och metaboliska aktivitet: stötvågen återställer cellmembranets spänning till normalläge, vilket optimerar cellens aktivitet, ffa lysosomernas (som bryter ner bakterier och "städar" i cellen) samt mitokondriernas (som förser cellen med energi för att den skall kunna arbeta) aktivitet ökar
  • Reducerar fibrös ärrvävnad: bindväv finns överallt i kroppen, i ledkapseln, ligament, fascia, periostet. Vid kroniska problem bildas ärrvävnad, en vävnad som är tjockare än normalt och kan inskränka på funktionen i området. Reducering av fibrösvävnad är unikt för stötvågen, i dagsläget vet man ingen annan metod för att detta.
  • Reducerar kalkinfällning i senvävnad: kalkinfällning i en sena gör en sena skör, varför en skadad eller inflammerad sena drabbas av kalkinfällning är inte kartlagt ännu. Stötvågen "slår sönder" kalkkornen och kroppen forslar bort dem. Reducering av kalkinfällning i en sena är unikt för stötvågen
  • Smärtlindring: stötvågen är mycket smärtlindrande, exakt hur stötvågen åstadkommer det är ännu ej helt kartlagt. Det finns teorier om minskad smärta till följd av överstimulering av nocireceptorer (smärtreceptorer)varpå de "stänger av" signalen och blockering av smärtsignaler genom gate-control-mekanismen. Man har också sett en förändring av neuropeptider (cellens budbärare och informatör) och substans P (som ger information till hjärnan hur vi ska uppfatta smärta), som båda kan bidra till smärtlindring.
  • Lokal smärtlindring till följd av ovanstående vara ca 72 timmar, långtids smärtlindring kommer pga minskad inflammation.
  • Ökad produktion av signalproteiner (cytokiner) kväveoxid och protein (tillväxtfaktorer) här pågår mycket forskning! En kedjereaktion med flera positiva effekter, som är delaktiga i flera av punkterna ovan och nedan. Stötvågen genererar en inflammation och i och med det frigörs inflammationsmediatorer. Först i reaktionen är ökningen av proteinet cytokin som "startar" inflammationen, vidgar kapillärerna och ökar kärlväggarnas permiabilitet, det är det vi ser som värme, svullnad och rodnad. Kroppen svarar med att börja läka/bota inflammationen och tillväxtfaktorerna ökar, ökning av fibroblaster (bindvävscellerna) och stimulerar till ökad kapillär delning/utbredning, vilket är ett viktigt steg i läkningen. Ökning av kväveoxid, NO, är viktig i läkningen pga av sin kärlvidgande effekt (ökad blodförsörjning till området -> bortforsling av slaggprodukter och tillförsel av nytt blod) NO är viktigt för immunförsvaret och dödar skadliga micro-organismer.
  • Stiumlerar neovaskulering. Studier visar att stötvåg medför ökad neovaskulering vid tex sen-ben fästet (vanligt skadeområde) vilket ger en ökad blodgenomströmning, vilket resulterar i minskad smärta och påskyndar läkningsprocessen. Detta spelar en stor roll i stötvågens goda effekt vid senskador. Stötvågen avlägsnar oönskad kärlinväxt centralt i senan och stimulerar till att neovaskuleringen lägger sig ordning i senan, dvs i senans längdriktning.
  • Stimulerar osteoblaster (benceller) och fibroblaster (bindvävsceller) till remodellering. Osteoblaster är unga benceller, stötvågen stimulerar till en ökad uppbyggnad och mognad (bentäthet) av ben. Detta medför snabbare benläkning. Fibroblaster är aktiva bindvävsceller och ett de celler som bildar vävnad som kollagen (stödjevävnad) och proteoglykaner (ett protein som finns bla i ledvätskan och bidrar till des viskositet och därmed smörjningen av leden). Aktiveringen av fibroblaster och dess förmåga till ökad nybildning av matrix (vävnad) är en viktig del i läkningsprocessen som följer efter att inflammationen avklingat.
  • Väcker kroniska åkommor att börja läka igen. När vi påverkar inflammationsmediatorerna, ökar blodgenomströmningen mm, kickstartar vi kroppens läkningsprocesser igen.
  • Forskning pågår om hur stötvåg påverkar hästens egna stamceller, teorier och forskning visar en ökning av hästens stamceller. Här kommer nog spännande resultat inom en snar framtid!

Det finns mycket publicerad forskning på både människor och hästar om de positiva effekterna av stötvåg.

Det finns två typer av stötvåg, Radiell & fokuserad. Vilken som är mest effektiv i behandlingen avgörs främst av skadans art och djup. Djupare liggande skador eller skador på större skelett-ben, kräver behandling med fokuserad stötvåg, den når ner till 13 cm djup. Den radiella stötvågen når ner till 6 cm djup och kan med fördel användas på muskler, senor & ligament samt till smärtlindring.

Inom human-sjukvården används stötvåg mycket, både inom idrottsmedicin och vid traditionella mjukdelsskador (muskler, muskelfästen, senor & ligament)